صادرات به ترکمنستان | راه های تجارت با ترکمنستان

صفر تا صد صد تجارت با ترکمستان

برای بررسی صادرات به ترکمنستان ابتدا لازم است با این کشور بیشتر آشنا شویم . یکی از همسایه های شمالی ایران، ترکمنستان است. این کشور که در آسیای میانه قرار گرفته است، در بین چهار کشور اول دنیا از نظر تولید نفت و گاز قرار دارد. طبق آمار و اطلاعات بدست آمده، در سال 2007 این کشور بیش از 5 درصد رشد اقتصادی را داشته که رشد بسیار خوبی به حساب می آید.

ترکمنستان در زمینه تولید پنبه در بین کشورهای دیگر معروف است. مهم ترین محصول صنایع دستی ترکمنستان به قالی بافی می توان اشاره کرد. شغل معمول مردم ترکمنستان، کشاورزی و دامپروری است.

بزرگ ترین معادن موا خام سیمان در این کشور قرار دارد و با دارا بودن ذخیره های معدنی فراوان یک پشتوانه قوی و مستحکم را برای خود سراغ دارد.

صادرات کالا به ترکمنستان

اولین و مهم ترین چیزی که باید هنگام صادرات به ترکمنستان رعایت کنید و به خاطر بسپارید، مدل حمل و نقل محصول به این کشور است. ترکمنستان با ایران دارای مرز خاکی است و از طریق خط راه آهن با ایران در ارتباط و متصل است. این خط از سرخس تا بندر عباس کشیده شده است و می توان از خود بندر عباس مستقیم به ترکمنستان صادرات کالا داشت.

استان خراسان رضوی به دلیل هم مرز بودن و شهر مرزی ایران با ترکمنستان، می تواند بهتر و راحت تر صادرات خود را به ترکمنستان نسبت به سایر شهرهای ایران انجام دهد.

صادرات کالا به ترکمنستان

ایران چه کالاهای را به ترکمنستان صادر می کند؟

محصولاتی که بیشترین صادرات را به ترکمنستان از جهت ایران دارند عبارتند از:

مواد غذایی فلزات وسایل نقلیه
صنایع سبک تجهیزات و لوازم خانگی محصولات شیمیایی
لوازم برقی مصالح ساختمانی لوله و پروفیل
سیب زمینی لوله و شیلنگ های پلی اتلین سیمان سفید
سیب موسیر رنگ و عایق های ساختمانی

 

تاجران و بازرگانان ایرانی هم می تواند در گروه های مختلف اساسی همچون خدمات فنی مهندسی، کالاهای اساسی، پوشاک و مواد غذایی حضور فعال را در ترکمنستان داشته باشند.

صادرات به ترکمنستان به چند دلیل مهم است

در طی سالیان گذشته ایران توانسته که رابطه اقتصادی خود با ترکمنستان را به شدت تقویت کند و روند رو به رشدی را در تجارت و مراوده دو کشور در پیش گیرد. ترکمنستان در بین 20 کشوری است که ایران به آنان بیشترین صادرات را دارد. مهمترین دلایل اهمیت تجارت با ارمنستان عبارتند از :

  1. دارا بودن مرز مشترک (4 مرز رسمی که 3 مرز آن در استان خراسان رضی قرار دارند)
  2. متصل بودن دو کشور به واسطه ریل قطار
  3. هزینه پایین حمل و نقل
  4. و …

ایران در سال 83 نزدیک به 3 میلیون دلار صادرات به ترکمنستان داشت. در سال 94 ایران نزدیک به 2 تن محصول به این کشور صادر کرده است که ارزشی 500 میلیون دلاری را به همراه داشته است.

صادرات به ترکمنستان به چند دلیل مهم است

مشکلات تجارت و صادرات به ترکمنستان

طبیعتا برای تجارت با هر کشوری مشکلاتی وجود دارد که در این بحث هم همین مشکلات وجود دارد. برای مثال شرکت ها و تجار ایرانی برای صادرات به کشورهای دیگر معمولا در آن کشور دفتری تاسیس می کنند و یا نماینده خود در آنجا را مشخص می کنند و کارهای خود را در آن کشورها پیگیری می کنند، تاجیکستان و قزاقستان مثال این موضوع هستند. ولی ترکمنستان و ترکمن ها معمولا خود کارهای مربوط به مسائل درون کشور خود را پیگیری می کنند و اجازه نمی دهند که یک شرکت و فرد خارجی امور را در دست بگیرد.

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است به وجود بیاید، تصویب قانون های خلق الساعی است. زیرا به دلیل پیچیدگی های موجود در دستگاه های این کشور، قانون ها به شکل فوری و بدون  اعلام قبلی تصویب و اجرا می شوند که این مسئله باعث این شده که در بعضی از امور به خصوص امر تجارت مشکلاتی برای تجار به وجود بیاید. برای مثال، به طور ناگهانی تریلی حامل بار صادراتی را متوقف و پلمپ می کنند که همین امر باعث ضرر رسیدن به تاجر و اموال آن می شود.

این مشکل باعث شده که تجار روابط سردی نسبت به این کشور از خود نشان دهند و زیاد با این کشور در ارتباط نباشند.

یکی دیگر از مشکلاتی که باعث دست و پا گیری تاجر می شود، بحث تهیه ویزا است. معمولا ویزایی که به تاجر می دهند محدود به 1 یا 2 روز است و فقط می تواند در شهر عشق آباد رفت و آمد کند. اگر تاجر نیاز داشته باشد با شهر دیگری در ارتباط باشد باید اجازه نامه سفر داشته باشد. این مسئله ربطی به تحریم ها ندارد و تنها می توان با بالا بردن کیفیت مدیریت، این مشکل را حل کرد.

قوانین بانکی تجارت با ترکمنستان

در بانک های این کشور، قوانینی حاکم است که یکی از این قوانین می گوید که برای جا به جایی و برداشت پول خود از بانک، باید قرارداد تجارت و خرید را به بانک ارائه دهید. واد پولی این کشور منات است و بانک ها فقط با این پول کار می کنند پس حتما قبل از سفر و تجارت با ترکنستان، از صرافی های موجود در ایران واحد پولی مورد نظر را تهیه کنید.

قوانین گمرکی در صادرات به ترکمنستان

گمرک ترکمنستان بر اساس قانون عمل نمی کند و قوانین خودش را دارد. یکی از مشکلاتی که در گمرکات این کشور وجود دارد، بی تفاوتی به فاکتورهای ایران و ایرانی ها است. گمرک این کشور اجازه تردد خودروهای ایرانی  را در کشور نمی دهد به شرطی که اقامت شش ماهه در آن کشور را داشته باشد. ولی در ایران چنین چیزی وجود ندارد و خودروهای ترکمن می توانند تا ی ماه در ایران آزادانه بچرخند. اگر شما محصولی دارید که فاسد می شود و اجازه ورود را به شما نمی دهند و کالای شما فاسد شود، هیچکس مسئولیت این کار را بر عهده نمی گیرد و کسی هم پاسخگو نمی باشد.

مشاوره صادرات به ترکمنستان

در آخر باید گفت که درست است مشکلاتی وجود دارد و همیشه این مشکلات هست ولی باید بدانیم که صادرات به ترکمنستان دارای مزایایی است که می توان از مشکلات چشم پوشی کرد. بنابراین تجار و بازرگانان محترم توجه داشته باشند که باید در هر شرایطی و هر موقعیتی تجارت خود با دیگر کشورها خصوصا کشورهای همسایه را حفظ و گسترش دهند.

1 نظر
  1. میرخلفزاده می گوید

    سلام .وقت بخیرتولیدکننده الیاف هستم راههای صادرات راخواستم بدانم ویااینکه به بازرگانانبفروشم

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)