صادرات به عراق | بررسی مهمترین نکات و بهترین کالاها
همه نکاتی که برای تجارت با عراق باید بدانید
اصلی ترین و مهم ترین همسایه غرب ایران، عراق است و خواهد بود. زیرا این کشور تاریخش با ایران گره خورده و همیشه در تاریخ به یکدیگر برخورد داشته اند. عراق در این سال ها، به شدت تحت فشار جنگ و خونریزی های پی در پی و پشت سر هم این کشور، باعث شده که نتواند اقتصاد دلخواه خود را شکل دهد و به همین دلیل یکی از فرصت های طلایی برای ایران در امر صادرات به عراق خواهد بود و برای بازرگانان ایرانی جذابیت خاصی دارد.
اما قبل از هر چیزی باید بدانیم که عراق چگونه کشوری است و اطلاعاتی درباره این کشور قبل از تجارت و مراودت با آن داشته باشیم.
درباره عراق چه میدانید ؟
عراق با ایران مرز خاکی و زمینی دارد که باعث شده برای صادرات گزینه مناسبی باشد. ایران و عراق به شدت در طی این سال ها، پستی و بلندی هایی را با هم تجربه کرده اند و زمان زیادی از جنگ بین این دو کشور نمی گذرد ولی حالا به جرات می توان گفت که این دو کشور در بهترین زمان رابطه بین خود را سپری می کنند و شانه به شانه همدیگر در مقابل داعش ایستادگی کردند.
برای همین است که ایران بیشترین صادرات را به عراق دارد و بالا ترین میزان سود صادراتی خود را از عراق داشته باشد.
حال نوبت آن است که بیشتر راجب این کشور بدانیم.
عراق؛ سیاست و جمعیت
عراق تنوع زیادی از لحاظ فرهنگ و جمعیت دارد و شما با شنخت داشتن نسبت به آنان، می توانید صادرات خود به عراق را رونق دهید.
عراق از سه گروه جمعیتی اصلی تشکیل شده است.
- کردها
- عرب های اهل سنت
- عرب های اهل تشیع
همین سه گروه در عراق قدرت را بین خود تقسیم کرده و عراق را مدیریت می کنند. حکومت موجود در عراق فدرال است و کشور عراق به دو حکومت مرکزی (بغداد) و محلی (کردستان عراق) تقسیم می شود و شوراهای شهر این کشور از نفوذ زیادی برخوردار هستند.
در زیر یک بررسی جامع و کلی از عراق می پردازیم.
- جمعیت: 40.000.000 نفر
- دین واحد: اسلام
- تفکیک جمعیتی: 51 درصد مرد و 49 درصد زن
- زبان های رایج: عربی و کردی
- قومیت ها: عرب – کرد – ترکمن – آشوری – مندانی
- شهرهای مهم: بغداد – اربیل – سلیمانیه – بصره – موصل
عراق؛ اقتصاد و تجارت
مبنای اقتصاد عراق نفت و منابع طبیعی است و می توان گفت که بر این دو عامل تکیه کرده است. عراق در گروه اوپک حضور دارد و روزانه حدود 5 میلیون بشکه نفت می فروشد.
بیایید نگاهی به اقتصاد و وضعیتی اقتصادی کشور عراق بیاندازیم.
- تولید ناخالص: 234.000.000 دلار
- تورم: 1 درصد
- بیکاری: 8 درصد
- میزان سهی بودن بخش های مختلف در اقتصاد: صنعت (40.6 درصد) – کشاورزی (4.8 درصد) خدمات (54.6 درصد)
- اصلی ترین محصولات معدنی: گوگرد – نفت
- اصلی ترین محصولات کشاورزی: خرما – پنبه – گندم – جو
- اصلی ترین محصولات صنعتی: نفت – چرم – نساجی – مصالح ساختمانی – کود شیمیایی
وضعیت تجارت عراق با سایر کشورها
همانگونه که توضیح دادیم، شما باید قبل از تجارت با عراق درباره این کشور شناخت کافی داشته باشید و درباره اقتصاد عراق تحقیق و مطالعه انجام دهید.
در بین آمار، عراق با کشورهای چین، هند و ترکیه ارتبط خوبی دارد و در آمار می توان مشاهده کرد. اما این را فراموش نکنید که ایران و عراق با یکدیگر ارتباط خوبی دارند و می توان گفت تجارت این دو کشور با هم به صورت غیر رسمی است. زیرا تحریم هایی که دو کشور را تحت فشار قرار داده باعث چنین اتفاقی است وگرنه ایران در آمارها اول است.
عراق بیشتر به کدام کشورها صادرات انجام می دهد؟
همانطرو که دیدیم، بیشترین کالایی که عراق صادر می کند، نفت است. چین و هند، بیشترین واردات نفت از کشور عراق را دارند.
طبق آمارهای سال 2018، حجم صادرات عراق به چین 25.26 درصد بوده و بعد از آن با کشورهایی همچون هندوستان با 24.36 درصد، کره جنوبی با 8.8 درصد، آمریکا با 7.98 درصد، ایتالیا با 5.89 درصد،سنگاپور با 4.35 درصد و کشورهای دیگر صادرات عراق را تکمیل می کنند.
عراق بیشتر از کدام کشورها واردات انجام می دهد؟
برای تاجران ایرانی مهم است که بدانند چه کشورهایی حریف آن ها در صادرات و تجارت با عراق است.
کشورهای چین با 28.64 درصد، ترکیه با 27.24 درصد، هندوستان با 6 درصد، کره جنوبی با 5.88 درصد، آمریکا با 4 درصد، آلمان با 3 درصد و کشورهای عربستان و برزیل و ایتالیا هم 2 درصد از واردات این کشور را تشکیل می دهند.
صادرات به عراق چه سودی دارد و در مقایسه با همسایه های غربی ایران چه تفاوتی دارد؟
از وقتی که صدام در عراق سقوط کرد، این کشور به یکی از متحدان ایران تبدیل شد و ارتباط خوبی را با هم شکل داده اند. طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، ما در سال 98 بیش از 9.000.000.000 دلار صادرات غیر نفتی به عراق داشتیم. بزرگترین پروژه تجاری ایران کشور عراق است.
خب سوال اینجاست، ایران از چه طریقی به عراق صادرات انجام می دهد؟
اکثر تاجران موفق در حوزه عراق، راه واسطه ای و غیر مستقیم را پیشنهاد می کنند ولی شما می توانید به صورت مستقیم هم با طرف عراقی ارتباط برقرار کنید.
گمرک های خسروی – مهران – غرب تهران – باشماق – کرمانشاه و پیرانشهر پرتردد ترین گمرکات ایران برای صادرات به سمت عراق بودند. عراقی ها به محصولات کشاورزی ما علاقه خاصی دارند و محصولاتی مثل سیب زمینی و خیار و گوجه و … بیشترین میزان صادرات را بین این دو کشور دارند.
کسب درآمد از یک کشور خارجی به این معنا نیست که به آن کشور صادرات داشته باشیم؛ عراقی ها در این سال های اخیر، از خدمات درمانی ایران شامل عمل بینی و جوان سازی پوست استفاده می کنند و حتی برای تفریح و زیارت، مقصد مشهد مقدس را برای خود و خانواده انتخاب می کنند و در این سال ها به شکل چشم گیری افزایش داشته است.
با کمترین سرمایه ممکن به عراق صادرات داشته باش!
صادرات به عراق ارزان است و خرج آنچنانی برای شما ندارد زیرا که مرز زمینی با ایران دارد و به راحتی می توانید با در دست داشتن حداقل سرمایه ممکن، تجارت خود به این کشور را شکل دهید.
شما می توانید با سرمایه گذاری اندک بر روی محصولاتی مثل میوه و مرکبات – غلات – آرد – پلاستیک و مانند این محصولات، تجارت خود با عراقی ها را شروع کنید.
در لیست زیر می خواهیم کالاهایی که بیشترین میزان صادرات به عراق را داشته اند را ببینیم.
- سوخت و روغن معدنی (1.56 میلیارد دلار)
- محصولات پلاستیکی (1.27 میلیارد دلار)
- صیفی جات و سبزیجات (666 میلیون دلار)
- آهن و فولاد (619 میلیون دلار)
- ظروف پلاستیکی (444 میلیون دلار)
- میوه و مرکبات (424 میلیون دلار)
- سرامیک و مانند آن (324 میلیون دلار)
- ماشین آلات صنعتی (284 میلیون دلار)
چه مشکلاتی برای صادرات به عراق وجود دارد
تجارت داشتن با عراق سودمند و پر پول است اما این وسط مشکلاتی هم وجود دارد. برای مثال چون عراق کشوری با تنوع قومی و مذهبی است، باید سلیقه های موجود را بشناسیم و با احتیاط کار خود را دنبال کنیم.
مثالی دیگر، می توان به این اشاره کرد که حکومت حاکم در عراق، فدرالی است و هر استان ساز خودش را می زند، ممکن استانی سیاست های اقتصادی خود را تغییر دهد که به ضرر ما تمام شود، پس باید مراقب و هوشیار باشیم.
همانطور که درباره حکومت عراق خواندیم، این کشور از دو حکومت مرکزی و محلی تشکیل شده و حکومتی که در بغداد مستقر است با حکومتی که در کردستان عرق مستقر است تفاوت دارد و نمی توان این دو را یکی دانست.
برای اینکه دچار همچین مشکلاتی نشوید، باید قبل از انجام دادن اقدامی، از بزرگان و افراد با تجربه مشورت بگیرید.
مهمترین چالش های صادرات به عراق
اگر بخواهیم مشکلات تجارت با عراق را به صورت کلی و خلاصه وار بدانیم به 4 دسته زیر می توان بیان کرد.
- خودمختاری استان ها و وضع قوانین دل به خواهی
- نداشتن علم درباره کشور عراق
- نبود امنیت در بخش های مختلف کشور عراق
- وجود فرق بین اقلیم های عراق
شرایط و مدارک مورد نیاز جهت صادرات به عراق چیست؟
قطعا برای هر تجارتی با هر کشوری نیاز با در دست داشتن مدارک اصلی و قانونی است که مورد تایید هر دو کشور باشد.
برای صادرات معمولا به مدارک زیر احتیاج پیدا می کنید.
- کارت بازرگانی
- دارا بودن استاندارهای محیط زیست
- اخذ مجوز از سازمان استاندارد کشور عراق
- دارا بودن گواهی سلامت و بهداشت برای محصولات غذایی
- دارا بودن و اخذ مجوزات مورد نیاز از گمرک و وزرات صنعت، معدن و تجارت
- دارا بودن گواهی مبدا و فاکتور فروش به دو زبان انگلیسی و عربی
- دادن تعهد ارزی و مالی
- دارا بودن لیست مشخصات و اظهار کالا
ممکن است برای صادرات به عراق موارد دیگری هم وجود داشته باشد که در لیست ذکر شده نباشد که بستگی به کالا و محصول ارسالی شما را دارد.
در ضمن کالا شما باید برچسبی حاوی کلمات عربی و لاتین را به همراه داشته باشد. باید قبل از هر کاری بین دو کشور توافق صورت بگیرد. بررسی کالا از نظر بهداشت، قاچاقی بودن کالا و استاندارهای نهایی توسط کارشناسان مربوطه صورت گرفته باشد.
رعایت این نکات برای صادرات به عراق ضروری است
شما باید بدانید که برای محصولی که دارید برای صادر کردن آن برنامه ریزی و طرح ریزی می کنید، بازار و مشتری وجود دارد یا خیر. وقت خود را هدر ندهید و قبل از هر چیزی حسابی راجب آن تحقیق کنید و تا مطمئن نشدید، هیچگونه اقدامی انجام ندهید. این موضوع را هم به خاطر بسپارید: عراقی ها محصولی از شما می خرند که از نمونه داخلی خودشان ارزان تر باشد. پس درباره محصول خود در بازار عراق تحقیق کنید که آیا نمونه از آن وجود دارد و یا قیمت آن مصول در عراق چقدر است و مانند آن. اگر می خواهید از رقبای خود پیشی بگیرید، حتما از یک بسته بندی عالی و استاندار استافده کنید. هیچوقت از بسته بندی محصول خود غافل نشوید زیرا برگ برنده شما نسبت به رقبای شماست. درست است که ایران با عراق مرز زمینی و مشترک دارد ولی باید در حمل و نقل و شرایط و نوع جا به جایی تصمیمی مناسب بگیرید.
مشاوره صادرات به عراق
همه ما می دانیم که کشور ما ایران تحت شدید ترین تحریم ها و ظالمانه ترین آن ها در تاریخ است.بنابراین باید دنبال راه هایی بگردیم تا از زیر فشار تحریم ها خلاص شویم و بتوانیم با دنیا بهتر تعامل داشته باشیم. یکی از بهترین راه ها و راه نفس کشیدن اقتصادی ایران، عراق است.
تاجران و بازرگانان ما باید این موضوع را درک کنند که بهترین زمان برای صادرات به عراق الان است زیرا صنعت عراق به دلیل جنگ و درگیری شکل نگرفته و به دلیل حضور آمریکایی ها در عراق شکل آنچنانی به خود نمی گیرد.همچنین به دلیل افت ارزش پول ایران در برابر کشورهای دیگر، به شدت صرفه اقتصادی دارد که صادرات کالا انجام دهید و کشورهای دیگر طالب واردات از ایران هستند. پس فرصت مناسبی است تا بتوانیم روابط اقتصادی خود با عراق را گسترش دهیم وهر چه بیشتر از قبل به این کشور نزدیک شویم.
با سلام
لازم دونستم از سایت خوبی که دارید تشکر کنم.
اطلاعات خوبی را در رابطه با صادرات عراق
کسب کردم
ممنون از شما