صادرات به پاکستان | بهترین کالاهای صادراتی

همه جزئیاتی که برای تجارت با پاکستان نیاز دارید

برای صادرات به پاکستان، نیاز است اطلاعاتی درباره این کشور داشته باشیم. پاکستان، همسایه شرقی ایران که با ما مرز زمینی و مشترک دارد. اطلاعاتی که معمولا مردم از پاکستان دارند و از پاکستان می دانند، درگیری ها و ناامنی ها و ایجاد گروهک های تروریستی در این کشور است.

درباره پاکستان چه میدانید ؟

پاکستان؛ تاریخ و سیاست

هر دو کشور ایران و پاکستان، در بعضی از نقاط تاریخ سرنوشتی مشابه داشتند. در قرن های گذشته این دو کشور تحت سلطه هخامنشیان و ساسانیان و اشکانیان و دیگر حکومت ها بودند.

 اعراب در قرن هفتم میلادی به این کشور یورش بردند و از آن پس دین اکثر مردم پاکستان به اسلام تغییر کرد. بعد از حمله اعراب مهاجمان زیادی به این کشور از جمله مغول ها حمله کردند.

در دورانی که دوران افول ایران بود، سرنوشت پاکستان با سرنوشت هند گره خورد. این کشور سالیان سال تحت سلطه حکومت هند بود.

اما بعد از انقلاب گاندی و استقلال هند، یار دیرین گاندی یعنی محمد علی جناح که پاکستانی بود، تصمیم گرفت که انقلاب مردم پاکستان را در دستان خود بگیرد و سرانجام در سال 1956 استقلال کشور خودش یعنی پاکستان را با  موفقیت از هندوستان جدا کند و پاکستان را مختار و آزاد سازد.

جغرافیای پاکستان بسیار متنوع است و از دشت ها و کوه ها گرفته تا رودخانه ها و سواحل گوناگون در این کشور وجود دارد. این کشور در غرب خود ایران و در شرق خود چین و هند و در شمال خود افغانستان را می بیند و همسایه های این کشور به حساب می آیند.

این کشور از جنوب به دریای عمان متصل است. پاکستان بیش از 880 هزار متر مربع مساحت دارد و از کشورهای بزرگ منطقه به شمار می اید. در شمال پاکستان، آب و هوای معتدل جریان دارد که تابستان ها گرم و زمستان ها سرد خواهد بود. در همین منطقه شما رشته کوه های مختلفی از جمله رشته کوه هیمالیا و هندوکش و قراقروم را مشاهده می کنید.

جنگل های سرسبز، کوه و قله های متنوع و زیبا، در این منطقه بسیار معروف است. دومین قله مرتفع دنیا یعنی قلعه کی2 که در ناحیه کوهستانی بلستون قرار دارد در این کشور است.

در مرکز و جنوب غرب این کشور، آب و هوای گرم و بیابان های متعدد وجود دارد مثل بیابان تار و یا بخشی از نواحی خشک بلوچستان نیز در این مناطق جای دارند. کشاورزی در این کشور در حول محور دو رودخانه سند و پنجاب این کشور رونق گرفته که دارای زمین های حاصلخیز و قابل کشت است.

حکومت مرکزی به صورت فدرال اداره می شود و هر ایالت دارای یک حکومت محلی است. با انی وضعیت هر ایالت با ایالت دیگر در قانون و شیوه اداره آن تفاوت دارد و بعضی از آن ها در تنش سیاسی و مذهبی و قومی قرار دارند و بعضی دیگر هم از ثبات پایداری برخوردارند.

ارتش در این کشور بسیار تاثیر دارد به خصوص در بخش سیاست. زیرا روسای جمهور و مسئولان این کشور بعضا نظامی بودند. این کشور از دو مجلس ملی و سنا تشکیل شده است و پنج مجلس محلی هم در پاکستان قرار دارند که همگی آنان در این کشور رئیس جمهور را تعیین می کنند.

صادرات به پاکستان ؛ بررسی وضعیت اقتصادی پاکستانپاکستان؛ جمعیت و فرهنگ

پاکستان در شرق و جنوب شرقی با ایران همسایه است و با برخی از مردم مناطق شرقی و جنوب شرقی ایران از نظر فرهنگی و جمعیتی تعامل دارند.

به دلیل وجود جمعیت خوب، فرهنگ نیزدیک و همچنین مرز مشترک باعث شده که تجار ایرانی، پاکستان را گزینه خوبی برای صادرات کالا انتخب کنند.

در زیر به ویژگی های جمعیتی و فرهنگی این کشور نگاهی می اندازیم:

  • جمعیت: 219.000.000 نفر
  • دین واحد: اسلام (اهل سنت)
  • تفکیک جمعیتی: 51 درصد مرد و 49 درصد زن
  • زبان رسمی: انگلیسی و اردو
  • شهرهای مهم: کراچی – لاهور – فیصل آباد – راولپندی – مولتان
  • قومیت ها: بلوچ – پشتون – پنجابی – سندی
  • تفکیک جمعیت به شهر و روستا: 35 درصد شهری و 65 درصد روستایی

پاکستان؛ اقتصاد

اقتصاد پاکستان همچون اقتصاد هند است. کشاورزی در اقتصاد این کشور نقش بسیار زیادی دارد. البته از این غافل نشویم که بخش های خدماتی و صنعتی این کشور هم رشد قابل توجهی داشته است.

این کشور در بخش معدن هم به خوبی رشد داشته و توانسته که صادرات خود را در این بخش افزایش دهد.

پاکستان از نظر اقتصادی همچون هند عمل می کند و دهک متوسط نشین در این کشورها همچنان کم است. یعنی بسیاری از شهروندان پاکستان از درآمد خوبی برخوردار نیستند.

در زیر وضعیت اقتصادی پاکستان در سال 2019 را مشاهده می کنید:

  • تولید ناخالص: 321.000.000 دلار
  • تورم: 12.42 درصد
  • بیکاری: 5.8 درصد
  • سرمایه گذاری خارجی: 1.5 میلیارد دلار
  • تفکیک اقتصاد: کشاورزی (22.85 درصد) – صنعت (17.99 درصد) – خدمات (52.71 درصد)
  • ذخایر ارزی: 15 میلیارد دلار و بیشتر
  • محصولات مهم معدنی: گچ – زغال سنگ – مس – نفت – سنگ های تزئینی – کرومیت – مرمر – سیلیکا – دولومیت
  • محصولات مهم کشاورزی: گندم – برنج – نیشکر – گوشت گاو و گوسقند – میوه و مرکبات – شیر و پنبه
  • محصولات مهم صنعتی: پوشاک – چرم – مصالح ساختمانی و عمرانی – وسایل پزشکی و ورزشی – کود شیمیایی – دارو

شرکای اقتصادی پاکستان

دسترسی داشتن به آب های دریای عمان و نزدیک بودن به خلیج فارس و اقیانوس هند، پاکستان را به یکی از کشورها با موقعیت خوب جغرافیایی تبدیل کرده است که به راحتی می تواند محصولات خود را صادر کند.

با وجود دارا بودن مرز مشترک با ایران و نزدیکی فرهنگی و سیاسی این دو کشور، در بخش اقتصاد آنچنان که باید با یکدیگر ارتباط ندارند که باید فعالیت های خود را در این بخش افزایش دهند.

مهم ترین کشورهای فعال در بخش اقتصادی با پاکستان، کشورهایی مثل چین، امارات، انگلیس، آمریکا و دیگر کشورها هستند که رابطه خوبی با پاکستان دارند. با وجود اینکه این کشور با هند مرز مشترک دارد و  از لحاظ تاریخی و فرهنگی هم با یکدیگر تفاهم دارند، تجارت چندانی با هم ندارند که ناشی از اختلافات سیاسی بین دو کشور است.

در ادامه مطلب به بخش صادرات و واردات پاکستان می پردازیم و داده ها را با یکدیگر بررسی می کنیم.

صادرات از پاکستان به چه کشورهایی است؟

صادرات از پاکستان به چه کشورهایی است؟

طبق آمارهای منتشر شده توسط سازمان تجارت جهانی WTO در سال 2018، پاکستان بیشترین صادرات خود را به آمریکا داشته که 16 درصد از کل صادرات خود را تشکیل می دهد. بعد از آمریکا کشورهایی مثل چین با 7.69 درصد، انگلیس با 7.32 درصد، آلمان با 6 درصد، افغانستان با 6 درصد، امارات با 4 درصد، اسپانیا با 4 درصد، بنگلادش با 3 درصد و ایتالیا با 3 درصد در رتبه های اول تا دهم کالاهای صادراتی از پاکستان قرار دارند.

صادرات به پاکستان از چه کشورهایی است؟

صادرات به پاکستان از چه کشورهایی است؟

در بین کشورهایی که واردات پاکستان را تامین می کنند و صادرات به پاکستان دارند نام ایران بسیار کم رنگ است. به طوری که تنها 1 درصد از کل صادرات به پاکستان را ایران تامین می کند اما چین نزدیک به 25 درصد واردات پاکستان را در دست دارد.

در حالی این اتفاق در حال رخ دادن است که ایران و پاکستان دارای مرز مشترک بین یکدیگر هتند.

بعد از چین کشورهایی مثل امارات با 14.41 درصد، عربستان با 5.39 درصد، آمریکا با 4.9 درصد، اندوزی با 4.16 درصد و ژاپن با 3.78 درصد صادرات به پاکستان را در دست دارند.

در واقع پاکستان به کشورهای چین، آمریکا و امارات وابستگی اقتصادی دارد.

آمار واردات کالا به پاکستان

کالاهای وارداتی پاکستان

در سال 2018، پاکستان بیش از 60 میلیارد دلار واردات کالا انجام داده که نسبت به 4 سال قبل 27 درصد افزایش واردات را داشته است.

طبق آمار، نیاز اصلی پاکستان، سوخت و نفت است که بیشترین میزان واردات را در بین کالاهای وارداتی خود را در اختیار دارد.

در زیر کالاهای مهم صادراتی به پاکستان را می بینید:

  1. نفت و سوخت های فسیلی (28 درصد)
  2. قطعات کامپیوتری (10 درصد)
  3. ماشین آلات و تجهیزات برقی (7 درصد)
  4. آهن و فولاد (6 درصد)
  5. مواد آلی (4.6 درصد)
  6. وسایل نقلیه (4.3 درصد)
  7. پلاستیک و محصولات آن (4.1 درصد)
  8. روغن های گیاهی و حیوانی (3.5 درصد)
  9. دانه های روغنی (2.4 درصد)
  10. پنبه و پارچه (2.1 درصد)

بخش های اصلی اقتصاد پاکستان، کشاورزی و معدن است. پس با این وجود صنعت این کشور آنچنان قوی نیست.

در این فرصت طلایی به وجود آمده می توان صاردات کالاهای صنعتی به این کشور را در دست گرفت.

 

وضعیت تجارت پاکستان و ایران

وضعیت تجارت پاکستان و ایران

همانطور که در مطالب فوق درباره آن صحبت کردیم، با وجود پتانسیل ها و شرایط حاکم، همچنان اقتصاد بین ایران و پاکستان حال خوبی ندارد و تاجران ایرانی از این فرصت همچنان استفاده درست را نبرده اند. اما با این وجود باید به صادراتی که بین این دو کشور است نگاهی کینم و بدانیم که چه محصولاتی بین این دو کشور رد و بدل می شود.

صادرات به پاکستان توسط ایران

ایران در سال های 2009 و 2010 بیشترین میزان صادرات به پاکستان را داشته که چیزی حدود 850 میلیون دلار و بالاتر از این ارقام را در آمار می توان دید. اما در سال های اخیر به شدت کاهش صادرات را می توان حس کرد که طبق آخرین آمار ایران در سال 2018، بیش از 360 میلیون دلار صادرات به پاکستان را در کارنامه تجاری خود دارد.

بنابراین بازرگانان ما باید دوباره به آ« دوران طلایی صادرات با پاکستان برگردند و دولت هم باید حمایت های لازم را انجام دهد.

وضعیت تجارت پاکستان و ایران

کالاهای صادراتی ایران به پاکستان

بر اساس آمار انتشار یافته سازمان های جهانی، در سال 2018 پاکستان بیشترین کالاهایی که از ایران وارد کرده است را در زیر می توان دید:

  1. نفت و سوخت های فسیلی
  2. سیب زمینی و سبزیجات
  3. سرامیک
  4. مرکبات – میوه و هندوانه
  5. فولاد و آهن
  6. محصولات معدنی و سنگ های مختلف
  7. چرم و پوست حیوانات
  8. کفپوش و فرش
  9. شیشه و محصولات شیشه ای
  10. مواد آلی

بر این اساس، کالاهایی که در انی لیست هستند ممکن است فرق داشته باشند ولی این لیست نشان دهنده 10 محصول برتر صادراتی ایران به پاکستان را نشان می دهد که قطعا محصولات دیگری هم هستند که شما می توانید تمرکز خود را بر روی آنان بگذارید.

مشاوره برای صادرات به پاکستان

در شرایط موجود حاکم بر کشور همچون تحریم، باید دنبال راه حل های مناسب برای دور زدن تحریم ها و وارد کردن پول به کشور استفاده کنیم. یکی از این راه حل ها ایجاد ارتباط اقتصادی اصولی و درست و مستحکم با کشورهای همسایه است. به همین دلیل کشوری مثل پاکستان یکی از ده ها گزینه ایران برای صادرات کالا و عرضه محصولات خود به این کشور است.

کشوری که اقتصاد بسیار قوی را دارا نیست و از نظر بخش صنعتی ضعف دارد را می توان به خوبی از لحاظ صنعتی تامین کرد. پس باید تجار و بازرگانان ایرانی این موضوع را بدانند که از فرصت های پیش روی خود به نحو احسن استفاده لازم را ببرند زیرا با دارا بودن مرز بین ما و پاکستان و وجود یک اشتراک فرهنگی از سالیان دور بین بخشی از ملت ما و ملت پاکستان به راحتی می توان یک تجارت اصولی و صادرات به پاکستان را بصورت مداوم و قدرتمند را با این کشور انجام داد.

1 نظر
  1. بهروز کریم زاده می گوید

    با سلام و خسته نباشید در مورد مواد شیمیایی آلی که به پاکستان صادر میشود اطلاعات بیشتری می خواستم

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)