صادرات به ارمنستان | بررسی راه های تجارت با ارمنستان

همه نکاتی که برای تجارت با ارمنستان لازم دارید

رشد اقتصادی خوبی که ارمنستان در این سال ها داشته باعث شده که روابط اقتصادی و تجاری خوبی هم با ایران داشته باشد و صادرات به ارمنستان پیشرفت مناسبی را حاصل شود. مخصوصا از سال 2015 که ارمنستان به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا انتخاب شد که ایران هم در این اتحادیه عضو است.

ایران گربه آرامیده در خاورمیانه است که ارمنستان در بالای سر آن قرار دارد. این همسایه کوچک ایران، روابط خوبی از هر لحاظ با ما دارد که باعث گسترش روابط اقتصادی بین دو کشور به خصوص صادرات به ارمنستان شده است.

درباره ارمنستان چه میدانید ؟

به دلیل عضویت ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، می تواند شرایط راحت تر و بهتری را برای همکاری با کشورهای داخل اتحادیه اقتصادی اوراسیا داشته باشد که این خود یکی از دلایل بهبود یافتن شرایط اقتصادی بین ایران و ارمنستان و به خصوص صادرات به ارمنستان است.

ارمنستان؛ مردم و فرهنگ

این کشور از لحاظ فرهنگی و اجتماعی نزدیک به ایران بوده که همین مسئله خود یک نکته مثبت در شکل گیری روابط بیشتر و صادرات به ارمنستان است.

در زیر اطلاعات و ویژِگی های کشور ارمنستان و مردمان آن را با هم مشاهده می کنیم:

  • جمعیت: 3 میلیون نفر
  • زبان رسمی: روسی و ارمنی
  • تفکیک جمعیتی: 47 درصد مرد و 53 درصد زن
  • دین واحد: مسیحیت
  • تفکیک جمعیت به شهر و روستا: 63 درصد شهری و 37 درصد روستایی
  • واحد پولی: درام
  • شهرهای مهم: ایراوان – گیومری – اجمیاتزین – وانادزور – هرازدان – آبوویان – آرتاشات – کاپان – گاوار
  • نوع حکومت: پارلمانی

ارمنستان؛ سیاست و تاریخ

همسایه شمالی ایران، کشورهای دیگری را به غیر از ایران به عنوان همسایه در کنار خود می بیند. آذربایجان، ترکیه، گرجستان و ایالت خودمختار نخجوان از همسایه های ارمنستان محسوب می شوند. ارمنستان به هیچ دریایی دسترسی ندارد.

اما با این وجود، بعضی از دریاچه های مشهور همانند آکنا، سوان، پاری و رودخانه هایی هم مثل رودخانه ارس، هرازدان و وروتان در ارمنستان وجود دارند که باعث ایجاد یک طبیعت زیبا و بکر در این سرزمین شده است.

آب و هوای مرطوب و بارانی این کشور هم در بین کشورهای منطقه زبان زد است. همچنین به دلیل کوهستانی بودن ارمنستان، باعث شده که یک ویژگی به ویژگی های طبیعی خود افزوده شود.

معروف ترین کوه های موجود در این کشور، کوه های آزداهاک، آچکاسار و آراتاگس است و همچنین مهم ترین دشت این کشور دشت آرارات است.

تمامی این ویژگی ها باعث شده که ارمنستان از لحاظ تولیدات محصولات کشاورزی و معدنی غنی باشد.

تاریخ این کشور اما پستی و بلندی های زیادی را تجربه کرده است.

حکومت های مختلف دنیا چشم به این منطقه خاص داشتند که موجب حمله آنها به این سرزمین می شد. امپراطوری روم، عثمانیان، سلجوقیان از جمله حکومت هایی بودند که به این سرزمین حمله ور شدند. بعد از سقوط شوروی، در نهایت این کشور آزادی و استقلال خود را به دست آورد.

به دلیل حمل های وحشیانه عثمانی ها و قتل عام به شدت بی رحمانه آنها در این سرزمین، باعث شده هنوز که هنوزه روابط بین ارمنستان و ترکیه در تیرگی باشد.

از طرفی این کشور با آذربایجان بر سر منطقه قره باغ درگیری و اختلاف نظر دارد که همین امر هم باعث شده که روابط دو کشور، روابطی دوستانه و پایدار نباشد.

به دلیل وجود حکومتی مانند شوروی که باعث شد این کشور تا سالیان سال تحت این حکومت به سر ببرد، حکومت بعدی آنان بعد از استقلال و سقوط شوروی، به شکل ریاستی باقی بماند و این نوع از حکومت تا همین سال 2015 باقی ماند. در نهایت در سال 2015 این کشور ساختار کشور خود را به ساختار پارلمانی تغییر داد که با رای مردم و پارلمان این کشور به سرانجام کار رسید.

مهم ترین حزب سیاسی در این کشور حزب سوسیالیم و یا حزب چپ است و در مقابل حزب ملی گرا و دیگر احزاب هم در این کشور وجود دارند.

ارمنستان؛ اقتصاد

اقتصاد ارمنستان وضعیت خیلی بهتری نسبت به همسایگان ایران دارد. زیرا از قدیم این کشور، کشوری صنعتی بوده و انواع کارخانه هایی که قبل از آزادی و استقلال آن ها را می توان در این کشور مشاهده کرد.

با این وجود، این کشور توانسته که بخش های دیگر اقتصاد خود را رشد و توسعه دهد به خصوص در بخش گردشگری این کشور بسیار پیشرفت های قابل توجهی را کسب کرده است.

به دلیل وجود بافت های بسیار زیاد کوهستانی در ارمنستان، این کشور در بخش معدنی خود و بخش استخراج از معادن هم پیشرفت کرده است. مهم ترین آنها اما می توان به طلا، مس، آهن و نمک اشاره کرد.

با وجود تمامی این پیشرفت ها، نبود انرژی در این کشور باعث شده که به نفت و سوخت ها فسیلی و گازی وابسته به خارج باشد و نیاز خود را از طریق واردات برطرف سازد که صادرات به ارمنستان توسط ایران بخشی از آن است.

در زیر آمار اقتصادی ارمنستان در سال 2018-2019 مشاهده می کنید:

  • تورم: 2.5 درصد
  • بیکاری: 17.7 درصد
  • تولید ناخالص: 12.43 میلیارد دلار
  • تفکیک اقتصاد: خدمات (52.62 درصد) – صنعت (24.98 درصد) – کشاورزی (13.7 درصد)
  • محصولات مهم صنعتی: سیگار – تجهیزات صنعتی – مواد شیمیایی – مشروبات الکلی – منسوجات
  • محصولات مهم کشاورزی: محصولات زراعی – شیلات
  • محصولات مهم معدنی: طلا – مس – سنگ های ساختمانی – مولیبدن

 

تجارت ارمنستان با جهان

ارمنستان به دلیل اینکه دور تا دورش را فقط خشکی گرفته و به هیچ دریایی دسترسی ندارد، نمی تواند تعامل زیادی با دنیا داشته باشد و بیشتر با همسایگان خود در ارتباط است.

با وجود اینکه ارمنستان با ترکیه و آذربایجان مشکلات سیاسی فراوانی از دیرباز دارد، ولی روابط اقتصادی با آنان برقرار کرده که همیشه تحت اشعاع این عوامل سیاسی است.

به همین دلیل، یکی از بهترین فرصت ها برای همسایگان ارمنستان است تا روابط خود را با این کشور از نظر اقتصادی گسترش دهند به خصوص کشور ایرانی که عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و باید صادرات به ارمنستان را تقویت کند.

بنا به دلایل ذکر شده، روسیه بیشترین تعامل تجاری را با ارمنستان را در دستور کار خود قرار داده است. درست است که ایران هم سهم زیادی در تجارت و اقتصاد ارمنستان دارد ولی به روسیه در این زمینه نخواهد رسید.

آمار صادرات ارمنستان به سایر کشورها

صادرات ارمنستان به سایر کشورها

همانگونه که گفته شد، کشور روسیه اصلی ترین شریک اقتصادی ارمنستان است و بیشترین صادرات ارمنستان به روسیه است. روسیه با در دست داشتن 27 درصد از صادرات ارمنستان، بیشترین میزان حجم صادرای این کشور را در اختیار دارد و یکی از واردکنندگان اصلی کالا از ارمنستان به حساب می آید.

به دلیل وجود سابقه فرهنگی و تاریخی این دو کشور، روابط بالایی را نیز در بخش های مختلف خصوصا بخش اقتصادی را می توان به خوبی حس کرد و این در حالی است که این دو کشور با یکدیگر مرز مشترکی ندارند.

بعد از روسیه، کشورهایی همچون سوئیس با 14.16 درصد، بلغارستان با 9.1 درصد، عراق با 6.23 درصد، هلند با 5.55 درصد، چین با 4.5 درصد و ایران با 3.95 درصد در رده های بعدی حضور دارند.

آمار واردات ارمنستان

جهان و صادرات به ارمنستان

طبق آمار منشتر شده، ایران نقش پر رنگ تری را در واردات ارمنستان ایفا می کند. به شکلی که بیش از 5 درصد از واردات ارمنستان را ایران تامین می کند.

اما هنوز هم چین و روسیه در صدر واردات ارمنستان قرار دارند. در سال 2018 و طبق آمار سازمان تجارت جهانی ، روسیه با 25.97 درصد، چین با 13.63 درصد، ایران با 5.55 درصد، آلمان با 4.99 درصد، آمریکا با 3.62 درصد و دیگر کشورها در رتبه های دیگر قرار دارند.

طبق آمار ایران سومین کشوری است که واردات ارمنستان را تامین می کند که نشان دهنده تجارت قوی بین ایران و ارمنستان است.

ارمنستان چه کالاهایی را وارد می کند؟

اصلی ترین و حیاتی ترین محصولات وارداتی ارمنستان، انرژی و سوخت های فسیلی است. به این دلیل که این کشور فاقد منابع نفتی و انرژی است.

ارمنستان بیشتر منابع نفتی خود را از روسیه تامین می کند. به غیر از نفت، محصولات دیگری مثل ماشین آلات و دیگر وسایل را وارد می کند.

در لیست زیر شما می توانید بیشترین کالاهای وارداتی ارمنستان را ببینید:

  1. سوخت و روغن های فسیلی
  2. بویلرها – دیگ های بخار صنعتی و قطعات آن
  3. قطعات برقی و الکترونیکی
  4. سنگ های معدنی و قیمتی – فلزات گران بها
  5. وسایل نقلیه
  6. دارو و محصولات آن
  7. پلاستیک و محصولات پلاستیکی
  8. تنباکو – دخانیات و سیگار
  9. مبلمان – چراغ نئون – ساختمان های پیش ساخته
  10. فولاد و آهن

به غیر از این محصولات، اقلام دیگری هم هست که تجار و بازرگانان ایرانی می توانند بر روی آنان متمرکز شوند. محصولاتی مثل محصولات پزشکی – پوشاک و پارچه – کاغد – آلومینیوم و دیگر محصولات ممکن می توان اشاره کرد.

تجارت ایران و ارمنستان و صادرات به ارمنستان

درست است که تجارت بین این دو کشور قابل قبول است ولی خوب ویژگی های فرهنگی مشابه و هم مرز بودن با یکدیگر و عضویت هر دو کشور در اتحادیه اوراسیا، باید باعث این شود تا تجارت بین ایران و ارمنستان بیش از این حرف ها باشد.

ارمنستان از طریق دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل با ایران مرز مشترک دارد و گمرک موجود در این مناطق که گمرک نوردوز است، تنها 60 کیلومتر با ارمنستان فاصله دارد که نشان دهنده فاصله بسیار کم مرز بین دو کشور است.

طبق قرارردادهای بسته شده بین ایران و ارمنستان، قرار است تا دو کشور براثی تجارت و تعامل بیشتر، یک خط ریل مشترک در خاک یکدیگر داشته باشند تا بیش از قبل با همدیگر تعامل به خصوص در بخش اقتصادی داشته باشند.

چون این کشور آنچنان وسعتی ندارد و کوچک است، می توان به راحتی در بین شهرهای این کشور سفر کرد و زمان کمتری را صرف کرد.

در دهه گذشته، ایرانیان زیادی برای سفر و تفریح و تعطیلات به این کشور سفر کرده اند که همین ماجرا باعث گسترش روابط اجتماعی دو کشور شده و در نتیجه رابط اقتصادی بیشتر ارمنستان و ایران را شامل می شود.

صادرات به ارمنستان از ایران به چه شکل است؟

بر اساس داده ها و آمارهای منتشر شده، در سال 2018 ایران بیش از 269 میلیون دلار محصول به این کشور صادر کرده است. این حجم از صادرات نستب به سال قبل یعنی سال 2017 تقریبا 2 برابر شده است.

تجارت ایران و ارمنستان و صادرات به ارمنستان

ارمنستان چه کالاهایی از ایران وارد می کند؟

طبق آمار، ارمنستان همان چیزهایی را که از کل دنیا وارد می کند، از ایران هم وارد می کند و تقریبا توانزن قوا در واردات خود برقرار می کند که اگر ورزی با کشوری به مشکل برخورد، مداخله ای در صادرات این کشور به وجود نیاید.

بر اساس آمارهای جهانی، ارمنستان محصولات زیر را از ایران بیش از بقیه کالاها وارد می کند:

  1. سوخت های فسیلی
  2. محصولات پلاستیکی
  3. مواد شیمیایی و فلزات گران بها
  4. محصولات سرامیکی
  5. مواد معدنی گوگرد – آهک – خاک – نمک – گوگرد – سیمان – کچ
  6. فولاد و آهن
  7. هندوانه – میوه و مرکبات – آجیل
  8. شیشه و ظروف شیشه ای

البته این آمار جهانی است و آمار گمرگات ایران دقیق تر است و می توان به آن اتکا کرد.

طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال 98 ایران کالاهایی همچون لوله و پروفیل – شیشه – میوه و مرکبات – سنگ و مواردی دیگر را می توان در لیست بیشترین موارد صادراتی ایران به ارمنستان دید.

همچنین، گمرک های نوردوز – تبریز – فولاد مبارکه سپاهان – جلفا – منطقه ویژه پتروشیمی بندر امام خمینی – اراک و دیگر گمرکات در صدر فعال ترین گمرکات ایران در صادرات به ارمنستان قرار دارند.

مشاوره برای صادرات به ارمنستان

مشاوره صادرات به ارمنستان , به دلیل اختلافاتی که بین ارمنستان و دو کشور همسایه خود یعنی ترکیه و آذربایجان وجود دارد، بهترین فرصت برای تجار و بازرگانان ایرانی برای صادرات و گسترش هر چه بیشتر روابط اقتصادی دولت ایران و ارمنستان دانست. زیرا با دار بودن مرز مشترک با ارمنستان و حضور در اتحادیه اوراسیا، از اصلی ترین عوامل و تسهیل کننده تجارت بین دو کشور است.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)