صادرات به قطر | شرایط تجارت با قطر

بررسی همه جوانب تجارت با کشور قطر

تمام دنیا می دانن که قطر از طریق نفت و گازی که در اختیار دارد ثروتش را افزایش داده و توانسته به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا تبدیل شود. این کشور در بخش کشاورزی همیشه صعف داشته و صادرات به قطر در بخش کشاورزی می تواند بسیار پرسود باشد.

برای تجار و بازرگانان ایرانی، صادرات به قطر همیشه جذابیت خاص خودش را داشته است. در ادامه مقاله به این موضوع بیشتر می پردازیم.

قطر مانند دیگر کشورهای خلیج فارس از نظر اقتصادی بسیار پیشرفت قابل توجهی را کسب کرده است. این روند طوری در دنیا سر و صدا کرد که خیلی از شرکت ها و افراد سرمایه گذار خود را به قطر متصل کرده اند و در این کشور مشغول فعالیت هستند.

در سال 2017 بر اساس آمار بانک جهانی، قطر بیش از 167 میلیارد دلار تولید ناخالص داشت و 2 درصد در اقتصادش رشد کرده است. قطر به دلیل دسترسی به آب های خلیج فارس جهت حمل و نقل کالا و مسائل گردشگری، توانسته که نقش بسیار زیادی را در اقتصادش از این جهات حس کند.

یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادر کنندگان گاز در دنیا همین قطر است. در دهه گذشته این کشور شاهد رونق گرفتن بخش گردشگری خود بوده که همین امر باعث شده که به یکی از قطب های اقتصادی قطر تبدیل شود.. جمعیت 2.5 میلیون نفری موجود در قطر با این درآمد هنگفت بسیار بسیار عالی است.

حال چرا باید به فکر صادرات به قطر باشیم؟

به دلیل وجود یک رابطه سیاسی خوب و مستحکم، باید بازار قطر را به عنوان یکی از بازارهای صادراتی خود انتخاب کنیم و صادرات به این کشور را افزایش دهیم. قطر همواره با کشورهای عربی دیگر رابطه چندان خوبی را تجربه نکرده است.

این همسایه ایران که در جنوب قرار دارد، به نوعی جزیره ای است که تنها مرز زمینی اش با کشور عربستان است و با بقیه کشورها مرز آبی دارد.

درگیری های سیاسی بین قطر و کشورهای همسایه خود مانند عربستان و امارات باعث این شد که بعضی مواقع از سمت این کشورها تحریم شود. یکی از آخرین تحریم هایی که این کشور شد، تحریم اقتصادی این کشور توسط عربستان سعودی است.

تمامی این اتفاقات باعث این شده که قطر به ایران نزدیک تر از قبل بشود. حتی کار به جایی رسیده است که هواپیماهای قطری از آسمان ایران برای تردد خود استفاده می کنند. همین مسائل باعث شده که سیاسیون دولت قطر روابط خود با ایران را در مسائلی همچون مسائل اقتصادی گسترده کنند.

قطر؛ اقتصاد

هر چند قطردر دسته ثروتمندترین کشورهای دنیا قرار می گیرد ولی این کشور همچنان در بخش کشاورزی خود ضعیف است و بیشترین واردات خود را به بخش کشاورزی اختصاص داده است.

قطر هم مانند دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس چیزی به جز نفت و گاز برای ارائه ندارد و نیازهای خود را از خارج تامین می کند و از نداشتن تخصص در زمینه خاصی رانج می برد.

در زیر نگاهی به اقتصاد قطر می اندازیم:

  • تولید ناخالص: 184 میلیارد دلار
  • تورم: 1 درصد
  • بیکاری: 0.6 درصد
  • تفکیک اقتصاد: صنعت (50 درصد) – خدمات (49 درصد) – کشاورزی (0.2 درصد)
  • محصولات مهم معدنی: سیمان – سنگ آهن – سولفور – نیتروژن
  • محصولات مهم کشاورزی: خرما
  • محصولات مهم صنعتی: گاز – نفت – آمونیاک – کود شیمیایی – محصولات پتروشیمی

همانگونه که خواندید، بخش کشاورزی در اقتصاد قطر به شدت نقش کمی دارد. همین مسئله باعث شده که واردات محصولات غذایی در این کشور بیش از هر چیز دیگری باشد. بعد از تحریم شدن توسط عربستان، مردم قطر از ترس قحطی به تمامی فروشگاه های قطر هجوم آوردند. تمامی این اتفاقات به نفع تجار و بازرگانان ایرانی است تا صادرات به قطر را به خصوص در بخش کشاورزی و محصولات غذایی در دستان خود بگیرند.

یکی دیگر از فرصت های صادرات به این کشور، دارا بودن مرز مشترک آبی است. تجار کارکشته می دانند که نزدیکی و دسترسی داشتن به یک کشور چقدر می تواند در بحث تجارت تاثیر داشته باشد.

یکی دیگر از مسائلی که در تجارت با قطر مثبت است، دارا بودن این کشور و بهره گیری از بنادر بزرگ فول امکانات است که این مورد درباره عراق هم صدق می کند. قطر دارای بنادری مهم در زمینه فعالیت های اقتصادی مانند دوحه، زکریت و ام السعید است.

به غیر بنادر، دارا بودن فرودگاه های پیشرفته و به روز و به طور کلی، مجهز بودن به یک سیستم کامل حمل و نقل و ترانزیت این کشور را بسیار در امر تجارت پیشرو کرده است. همچنین، وجود مراکز خرید و هتل های لوکس و دیگر امکانات پیشرفته در قطر و امکانات تفریحی، این کشور را در بخش توریسم و گردشگری هم چند پله بالاتر برده است.

قطر؛ جمعیت و فرهنگ

برای داشتن مراوده و صادرات به قطر باید از ویژگی ها و مردم این کشور آشنا شد و اطلاعاتی درباره آنها داشته باشیم. در زیر می توانید اطلاعاتی جامعه درباره کشور قطر را مشاهده کنید:

  • جمعیت: 2.8 میلیون نفر
  • زبان رسمی: عربی – انگلیسی
  • تفکیک جمعیتی: 70 درصد مرد و 30 درصد زن
  • دین واحد: اسلام (اهل تسنن)
  • جمعیت شهری و روستایی: 97 درصد شهری و 3 درصد روستایی
  • متوسط سن: 32 سال
  • اقلیت های قومی: هندو – پاکستانی

تجار و بازرگانان قطری از با تجربه ترین افراد خاورمیانه به حساب می آیند. این موضوع در کنار تعامل سیاسی و فرهنگی ایران و قطر، می تواند روند تجارت را آسان تر کند. همچنین، ایرانیانی که در قطر اقامت دارند هم می توانند نقش بسزایی را در شکل گیری تجارت های موفق بین ایرانی و قطر داشته باشند.

تجارت قطر با دنیا

طبق آمارهای منتشر شده، اتحادیه اروپا و آمریکا و چین کشورهایی هستند که بیشترین حجم معاملات و صادرات به قطر را دارند و ایران باید برای صادرات به قطر با این کشورها رقابت کند.

کشورهای نام برده بخش بسیار زیادی از واردات به کشورهای حاشیه خلیج فارس را به خصوص قطر را در دست دارند. بنابراین باید کشورهایی مثل ایران جای خالی خود را در این منطقه پر کنند.

صادرات از قطر بیشتر به کدام کشورهاست

صادرات از قطر بیشتر به کدام کشورهاست؟

طبق آمار و اطلاعات منتشر شده، ژاپن با 18.2 درصد، صادرات به کره جنوبی با 17.86 درصد، هند با 13 درصد، چین با 11.9 درصد، سنگاپور با 7.36 درصد، تایلند با 4.71 درصد، چین تایپه با 3.86 درصد و دیگر کشورها همچون انگلیس و آمریکا در بین کشورهای دیگر از قطر واردات دارند.

بر اساس اسن آمار ایران در بین این کشورها قرار ندارد که طبیعی است که نباشد.

صادرات به قطر از کدام کشورهاست؟

درست است که روابط تجاری ایران به قطر به خصوص در بخش صادرات به قطر بیش از پیش رشد داشته، ولی بازهم در بین کشورهای مهم در بخش صادرات به قطر وجود ندارد.

کشورهایی که تامین کننده نیاز های قطر هستند به تریتب آمریکا با 20.36 درصد، فرانسه با 13.57 درصد، انگلیس با 10.27 درصد، چین با 7.59 درصد، آلمان با 5.11 درصد، ایتالیا با 4.89 درصد، هند با 4.11 درصد، سوئیس با 3.66 درصد، ترکیه با 3.66 و دیگر کشورها سهمی در صادرات به قطر دارند.

صادرات به قطر از کدام کشورهاست

چه کالاهایی برای صادرات به قطر از ایران صادر می شوند؟

بیشترین کالاهایی که ایران صادرات به قطر را انجام می دهد، مواد غذایی و کشاورزی و قطعات صنعتی و معدنی است. بر اساس آمارهای منتشر شده، ایران در سال 2018 بیش از 400 میلیون دلار صادرات به این کشور را ثبت کرده ولی این عدد در سال بعد نصف (220 میلیون دلار) شده است.

بندرهای بوشهر، شهید رجایی، لنگه، منطقه ویژه اقتصادی پارس، مشهد، اصفهان و بندر امام از گمرکاتی است که عمدتا صادرات به قطر از این گمرکات صورت می گرفت.

نموادر صادرات ایران به قطر از سال 2009 تا 2020

در زیر کالاهایی که به قطر صادر شدند را در سال 97 را مشاهده می کنید:

  1. مواد و محصولات غذایی مثل خرما – پیته – گوجه – هندوانه – کاهو – کلم – خیار و دیگر محصولات
  2. محصولات کشاورزی مانند بونجه – کاه – علوفه و خوراک دامی و …
  3. شیشه – سیمان سفید – آهن – گچ و دیگر محصولات
  4. گوسفند زنده و انواع گوشت
  5. قیر نفت – سنگ های معدنی – ورقه های فلزی
  6. بدنه کامیون و کامیونت – میله آهنی و فولادی – لوله و پروفیل – کفپوش های غیر مخمل باف
  7. صنایع دستی – فرش – گلیم و …
  8. بیسکویت – کنسرو و لوازم خانگی

چه کالاهایی برای صادرات به قطر بهتر است؟

اگر شما نیازهای یک کشور را بشناسید، در صادرات به آن 50 درصد راه را رفته اید. به همین دلیل است که تجار اولین چیزی را که انجام می دهند، شناخت نیاز طرف مقابل است.

از طرفی باید رقبای خود و نوع محصولی که آنها ارائه می دهند را هم به خوبی بشناسید تا بدانید که چه نوع محصولی و با چه کیفیتی را صادر کنید.

طبق آمار و  پرسش های صورت گرفته، در جدول زیر محصولات کشاورزی که میزان تقاضا در قطر را دارند مشاهده میکنید:

گوشت مرغ گوشت گوسفند یا بز برنج
پیاز موسیر و سیر تره فرنگی

 

در بخش صنعتی هم موارد زیر جزو بالاترین محصولات مورد نیاز قطر است:

  1. وسایل نقلیه موتوری برای جا به جایی اشخاص
  2. ابزار های رادیویی و تلفنی
  3. قطعات هواپیما – بالن و هلی کوپتر
  4. رساناهای عایق برق

صادرات به قطر چه شرایطی دارد؟

برای صادرات به قطر، باید قوانین و مقررات این کشور را بخ خوبی شناخت. برای مثال شما برای صادرات به این کشور باید زبان عربی بلد باشید و یا از یک مترجم برای کار خود استفاده کنید. شما به غیر از زبان عربی، زبان انگلیسی هم می توانید استفاده کنید زیرا دومین زبان رسمی و رایج کشور قطر به حساب می آید.

توجه به فرهنگ و آداب و رسوم، می تواند مشکلات احتمالی را بر طرف سازد. مثلا حکومت قطر به صورت پادشاهی است و حکومت یکپارچه را در سیاست این کشور مشاهده می کنید.

برای اطلاع داشتن از قوانین و مقررات حاکم بر قطر، با یک جستجوی ساده اینترنتی می توانید که این کار را انجام دهید.

شما قبل از صادرات، باید کارت بازرگانی را تهیه کنید و کد اقتصادی خود را دریافت کنید. با مراجعه به اتاق بازرگانی و وزارت صمت می توانید پیگیر کارهای خود باشید.

مشاوره صادرات به قطر

شرایطی که کشور قطر درگیر آن است، می تواند بسیار برای تجار ایرانی مفید باشد و از این فرصت طلایی نهایت استفاده را ببرند. زیرا این کشور با کشورهای منطقه و عرب زبان مشکلاتی دارد که منجر به تحریم شدن آنها توسط عربستان سعودی شد. همچنین دارا بودن یک مرز مشترک و پهناور با این شبه جزیره از طریق خلیج فارس، راه ارتباطی بسیار مناسب و تحت اختیاری را در دست دارید زیرا ایران مالک خلیج فارس بوده و می تواند به راحتی و هر موقع که بخواهد صادرات به این کشور را مدیریت کند.

ایران و قطر بر سر پارس جنوبی میدان مشترک گازی دارند که در آنجا یک رقابتی را بین یکدیگر شاهد هستند و به غیر از رقابت، تعامل اقتصادی هم دارند. این کشور به دلیل نبود بخش کشاورزی قوی و قدرتمند، نیازهای غذایی خود را از اروپا و آمریکا تهیه می کند ولی ایران می تواند به دلیل فاصله بسیار کمتر نسبت به کشورهای غربی، این کار را برای قطر انجام دهد و بازار قطر را در دست خود بگیرد.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)