صادرات به عمان | مهمترین اطلاعات و لیست کالاهای صادراتی

همه چیز درباره صادرات به عمان

در این مطلب درباره صادرات به عمان به صورت مفصل صحبت خواهیم کرد. ما نام عمان را همیشه در اخبار و رسانه نسبت به بقیه کشورهای همسایه خود کمتر شنیده ایم. معمولا در سطح بین المللی نام عمان برای این معروف است که همیشه واسطه ای برای آشتی سیاسی دو ملت در جهان به خصوص در خاورمیانه است.

عمان بی شک یکی از قطب های اقتصادی و تجاری خاورمیانه است، زیرا با داشتن روابط بسیار خوب در امر سیاسی با کشورهای مختلف منطقه، دسترسی راحت به آب های آزاد و دارا بودن زیرساخت های مناسب و شرایط لازم، باعث شده که عمان شرایط بسیار مناسبی را در حوزه اقتصادی و تجاری داشته باشد.

به همین خاطر باعث شده که تجارت با این کشور برای دیگر کشورها و تجار دنیا به ویژه صادرات به عمان بسیار موفق و سودآور باشد.

اطلاعاتی که درباره عمان باید بدانید

برای آشنا شدن با کشور عمان و شناخت نسبی نسبت به این کشور، ادامه مقاله را مطالعه بفرمایید.

صادرات به عمان ؛ وضعیت اقتصاد عمان

عمان؛ جمعیت و فرهنگ

عمان با دارا بودن امید به زندگی بالا ( حدود 70 سال به بالا بر مرد و زن) نشان می دهد که سطح امکانات رفاهی مناسبی را برای مردمش فراهم کرده است. همچنین با بودن 91 درصد آدم با سواد در عمان، امکانات آموزشی بسیار بلای این کشور را می توان به خوبی دید. جالب است بدانید که 3/1 مردم عمان، بلوچ هستند و می تواند این امر در بحث ارتباط گیری خصوصا ارباط تجاری بسیار برای تاجران ایرانی به خصوص تجار بلوچ ما مفید باشد.

عمان همانند دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس کشوری کوچک و کم جمعیت است. در زیر چکیده ای از اطلاعات مردمی این کشور را با همدیگر می بینیم:

  • جمعیت: 5.300.000 نفر
  • تفکیک جمعیتی: 66 درصد مرد و 34 درصد زن
  • دین: اسلام (اباظیه)
  • زبان: انگلیسی و عربی
  • جمعیت شهری و روستایی: 87 درصد شهری و 13 درصد روستایی
  • میانگین سنی: 19 سال
  • شهرهای مهم: مسقط – صحار – صور – صلاله

عمان؛ سیاست و تاریخ

همانطور که به آن اشاره شد، عمان در یکی از بهترین نقاط کره زمین واقع شده است و از لحاظ استراتژیک بسیار مهم است. اکثر مرزهای شمالی و شرقی این کشور آبی است و آب های آزاد دور این کشور است.

به دلیل وجود داشتن در حاشیه خلیج فارس و تنگه هرمز، باعث شده که عمان از لحاظ اقتصادی، نظامی و دریایی بسیار مهم باشد. همسایه غربی عمان را امارت و عربستان، همسایه جنوبی او هم یمن شامل می شوند.

مانند سایر کشورهای عربی منطقه، عمان هم دارای آب و هوای گرم و خشک است و اکثر زمین های عمان بیابانی است. عمان در شمال و جنوب خود دو رشته کوه مهم را جای داده که یکی حجر و دیگری ظفار نام دارد. در حول این کوه ها شهرهای عمان هم قرار گرفته اند.

همانگونه که گفته شد، عمان کشوری نسبتا کوچک است که در کل 9 استان در این کشور وجود دارد. مساحت سرزمین عمان حدود 309.500 کیلومتر مربع است. بین کشورهای حاشیه خلیج فارس به جز عربستان بزرگتر از بقیه است.

تاریخ این کشور بسیار تاریخی پر فراز و نشیبی را تجربه کرده است. عمان تا مدت ها ساسانیان را حاکم خود می دیدند و بعد از خارج کردن ساسانیان توسط خاندان بنی ازد، انان مالک و فرمانروای عمان شدند.

بعداز ورود اسلام به عمان، حکومت اسلامی در این کشور حاکم شد. در دوره ای از تاریخ حتی پرتغالی ها هم بر این کشور تصرف و حکومت داشتند.

خاندان یعاربه با شورش علیه پرتغالی ها، آنان را از عمان بیرون راندند و خود حاکم بر سرزمین عمان شدند. در دوره یعابه ها، این کشور صاحب پیشرفت های زیادی شده بود.

و در آخر حکومت فعلی عمان یعنی خاندان آل بوسعید بر علیه یعاربه ها قیام کردند و آنان تا الان حکومت عمان را در دست دارند. سلطان قابوس، معروف ترین فرد در بین تمامی خاندان آل بوسعید است.

عمان هم مانند سایر کشورهای عربی، حکومتی پادشاهی و متمرکز دارد و درست است که در این کشور مجلس وجود دارد ولی بازهم قدرت و اختیار زیادی را پادشاه این کشور در دست دارد.

عمان از احزاب سیاسی خاصی بهره نمی برد و جریان های سیاسی خاصی در عمان وجود ندارد ولی این کشور اختلافات سیاسی خاصی هم در درون خود با کسی یا گروهی ندارد.

عمان؛ اقتصاد

برای شروع یک تجارت خوب و موفق، باید شاخصه های اقتصادی این کشور را بشناسیم. اقتصاد عمان بر پایه نفت است.

لازم به ذکر است که حکومت عمان و اقتصاد عمان، به نسبت کشورهای دیگر بر پایه نفت نیست و بخشی از اقتصاد عمان را ماهی گیری و کشاورزی و معادن فعال موجود در این کشور تشکیل می دهد.

در زیر آمار منتشر شده در سال 2019 را می بینید که اقتصاد عمان را به طور مفید و مختصر نشان می دهد:

  • رشد تولید ناخالص: 3.7 درصد
  • تورم: کمتر از 1 درصد
  • بیکاری: 3 درصد
  • سرمایه گذاری خارجی: 3 میلیارد دلار
  • ذخایر ارزی: 15 میلیارد دلار
  • تفکیک اقتصاد: کشاورزی (1.4 میلیارد دلار) – صنعت (6.9 میلیارد دلار) – خدمات (37 میلیارد دلار)
  • تجارت خارجی: 56 میلیارد دلار
  • محصولات مهم معدنی: مس – نقره – سنگ آهک – طلا
  • محصولات مهم صنعتی: کابل – روی – روغن نباتی – گازهای صنعتی – لوله
  • محصولات مهم کشاورزی: انگور – انار – انبه – خرما – موز – نارگیل – صیفی جات

به دلیل ویژگی های اشاره شده و موقعیت فوقالعاده عمان، بسیاری از شکورها و تجار دنیا با این کشور در داد و ستد هستند. عمان حجم بالایی از تجارت را نسبت به بقیه کشورهای حاشیه خلیج فارس را دارد که می توان گفت عمان مرکز فعالیت های اقتصادی تجار دنیا است.

در ادامه، صادرات و واردات کشور عمان را بررسی کلی خواهیم کرد.

صادرات از عمان به چه کشورهایی است

صادرات از عمان به چه کشورهایی است؟

اصلی ترین مقصد صادرات کالاهای عمانی، کشور چین است. طبق آمار منتشر شده، چین با آمار بسیار زیادی نسبت به بقیه کشورها، کالاهای عمانی را برای خود وارد می کند. در سال 2018، چین 44 درصد کالاهای عمانی را برای خود وارد کرده است.

بعد از چین کشورهایی همچون ژاپن با 7 درصد، چین تایپه با 5 درصد و دیگر کشورها سهمی در صادرات کشور عمان داشتند. عربستان و آفریقای جنوبی و کره جنوبی هم دیگر کشورهایی هستند که خواهان محصولات عمانی هستند. در این بین نامی از ایران دیده نمی شود.

صادرات به عمان از چه کشورهایی است؟

بر اساس آمار، همانند صادرات کشور عمان که چین در صدر بود، در اینجا هم چین با در دست داشتن 8.45 درصد از صادرات به عمان، صدرنشین است. بعد از چین کشورهایی مثل آمریکا با 7.1 درصد، هند با 6.72 درصد، ژاپن با 5.96 درصد جزو مهم ترین کشورهایی هستند که عمان از آنان واردات انجام می دهد و صادرات به عمان را در دست دارند.

صادرات به عمان از چه کشورهایی است

عمان چه کالاهایی را وارد می کند؟

به دلیل قوی نبودن همسایه جنوبی ایران در بحث صنعت، بخش زیادی از واردات خود را در این بخش قرار داده است.کالاهایی همچون قطعات و ماشین آلات همیشه جزو نیازهای کشور عمان است.

ولی با این وجود، عمان واردات دیگر هم دارد که در زیر آنها را با هم می بینیم:

  1. ماشین آلات – وسایل مکانیکی – دیگ های بخار – قطعات مکانیکی
  2. تجهیزات و وسایل برقی، صوتی و تصویری و لوازم جانبی آن ها
  3. سوخت های فسیلی – ذغال سنگ – روغن های معدنی – قیر – محصولات معدنی دیگر
  4. سنگ های قیمتی – مروارید – فلزات گران بها – جواهرات و سکه – سنگ های معدنی
  5. فولاد و آهن
  6. مواد آلی
  7. پلاستیک و محصولات آن
  8. کشت – قایق – سازه های شناور
  9. محصولات لبنی – تخم پرندگان – عسل – گوشت
  10. انواع مبلمان – صنایع دستی

روابط اقتصادی ایران و عمان و صادرات به عمان

یکی از کشورهایی که در حوزه حاشیه خلیج فارس با ایران روابط بسیار مناسبی دارد، عمان است. عمان در قبل و بعد از انقلاب رابطه خوبی را با ایران داشته و همین باعث شده در بحث اقتصاد و تجارت هم با ایران به خصوص در صادرات به عمان تعامل گسترده ای داشته باشد. در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس، بعد از امارات ایران با عمان روابط گسترده اقتصادی را شکل داده است. یکی از نمونه های دید مثبت عمان به ایران و حسن نیت آنان، بحث میانجیگری بین کشورهای عربی منطقه با ایران بود که بر سر مسائل هسته ای ایران اختلافاتی داشتند و همچنین میانجیگری بین ایران و آمریکا بر سر زندانیان ایرانی در آمریکا که نزدیک به حکومت ایران بودند.

طبق آمارهای جهانی، ایران در دهه گذشته رابطه اقتصادی رو به رشدی را با عمان به خصوص صادرات به عمان در دستور کار خود قرار داده است و آمار هم همین را نشان می دهد. ایران در سال 2017 نزدیک به 200 میلیون دلار صادرات به عمان داشته که در سال بعد یعنی سال 2018 بیش از 600 میلیون دلار افزایش داشته که به معنی سه برابر شدن تجارت و صادرات به عمان!

بیشترین کالاهای صادراتی ایران به عمان

بیشترین کالاهای صادراتی ایران به عمان

طبق آمار جهانی، نیاز اصلی این کشور، بیشتر در بخش صنعتی است و واردات خود در سراسر دنیا را بر همین مبنا قرار می دهد. در زیر طبق آمارهای جهانی، میزان صادرات به عمان از ایران را مشاهده خواهید کرد:

  1. فولاد و آهن: 427 میلیون دلار
  2. سوخت های فسیلی – زغال سنگ – محصولات روغنی: 63 میلیون دلار
  3. حیوانات زنده: 47 میلیون دلار
  4. غلات: 11 میلیون دلار
  5. سبزیجات و سیب زمینی: 5 میلیون دلار
  6. میوه و مرکبات – آجیل – خربزه و هندوانه: 5 میلیون دلار
  7. نمک – گوگرد – خاک – سنگ آهک – گچ – سیمان: 3 میلیون دلار
  8. توتون و تنباکو: 1 میلیون دلار
  9. ماهی – صدف و دیگر آبزیان: 1 میلیون دلار
  10. سرامیک: 1 میلیون دلار

به غیر از آمارهای جهانی، گمرک جمهوری اسلامی ایران هم تا حدی شبیه به این آمار را نشان می دهد. طبق آمار گمرک، صادرات به عمان از ایران به چند بخش تقسیم می شود.

در دسته ای محصولات غذایی و کشاورزی قرار دارد. مثل سبزیجات و میوه ها – سبزی خوراکی – کاهو – کیوی – گل کلم – لیمو – هندوانه – چغندر – بادمجان و محصولات دیگر از جمله صاردات ایران به عمان در بخش کشاورزی است.

در بخش دیگر محصولات صادراتی ایران به عمان، محصولات صنعتی مثل آهن و فولاد به چشم می آید. مانند میلگردهای آهنی – فرآورده های آهنی جزو مهم ترین محصولات صنعتی صادراتی به عمان است.

در کنار آن، محصولات ساختمانی مانند سنگ ها – گچ و سیمان و انواع مبلمان و لوازم خانگی هم می توانند گزینه های بسیار خوبی برای صادرات به این کشور در نظر گرفت.

مشاوره صادرات به عمان

ایران به دلیل وجد در منطقه غرب آسیا خصوصا منطقه خاورمیانه، به شدت از نظر جغرافیایی در منطقه ممتازی قرار دارد و کشورهای همسایه ما، می توانند از اصلی ترین گزینه های تجارت ایران باشند. عمان یکی از این کشورهاست. عمانی که همیشه به ایران در مسائل بین المللی کمک کرده می تواند در بحث اقتصادی هم مفید باشد. زیرا این کشور با قرار گیری در منطقه ای استراتژیک، بسیار در امر اقتصادی برای ایران سودآورد است.

تجار و بازرگانان ما باید بدانند که از هر فرصتی باید به نحو احسن استفاده نمایند تا روابط تجاری ایران با سایر کشورها مخصوصا عمان را گسترش دهند. در این بین دولت ها هم باید شرایط لازم را برای هرچه آسان تر شدن تجارت با عمان فراهم سازند تا مشکلی برای هردو طرف ایرانی و عمانی پیش نیاید. با توجه به آمارهای منتشر شده و ذکر شده در مقاله، شما تجار عزیز می توانید با بهره گیری از آنها، روابط خود با عمان را شکل دهید و از این فرصت استفاده نهایی را ببرید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)