صادرات به افغانستان | بهترین کالاها برای صادرات

بایدها و نبایدهای صادرات به کشور افغانستان

صادرات به افغانستان , در این چند سال اخیر و دهه های گذشته، افغانستان با وجود درگیری ها و جنگ های داخلی که برایش به وجود آمده، چهره جالبی را در دنیا برای خود نساخته است و همیشه تصویری از جنگ و طالبان در این کشور برای همه ما موجود است. با این شرایط تاجران کمی فکر اینکه با این کشور مراودات داشته باشند را از سر خود بیرون کرده اند.

اما ایران در بین بقیه کشورهای همسایه، تعامل خوبی را با افغانستان دارد و ارتباط اقتصادی بین این دو کشور پایدار است و در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.

در این مقاله سعی می شود که صادرات به افغانستان را با یکدیگر یاد بگیریم و بدانیم که لازمه های صادرات به کشور چیست. اما قبل از هر چیزی و قبل از شروع کاری در یک محل مشخص، باید نسبت به آن محل شناخت پیدا کنیم.

درباره افغانستان چه میدانید ؟

برای برقراری ارتباط تجاری موفق لازم است تا کشور مقصد را به خوبی بشناسیم. در ادامه به فرهنگ , تاریخ , وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور افغانستان می پردازیم تا با دید باز بتوانیم راجع به صادرات به افغانستان صحبت کنیم.

افغانستان؛ فرهنگ و جمعیت

نزدیک ترین کشور از لحاظ زبانی و فرهنگی با ایران، افغانستان است. مهم ترین عامل تجارت بین این دو کشور اشتراک زبانی و فرهنگی آن ها است.

با این وجود این کشور از قومیت ها و مذهب های گوناگون به وجود آمده و برای مراوده با آن باید شناخت کافی از تمامی آن ها داشته باشیم.

در زیر نمونه ای از ویژگی های فرهنگی و جمعیتی این کشور را مشاهده می کنیم:

  • جمعیت: 38.500.000 نفر
  • زبان رسمی: فارسی – دری – پشتو
  • تفکیک جمعیتی: 51 درصد مرد و 49 درصد زن
  • قومیت ها: تاجیک – هزاره – پشتون – ازبک
  • درصد جمعیتی: 41 درصد کودک ( 1 تا 14 سال) – 30 درصد جوان و میانسال (25 تا 54 سال)
  • شهرهای مهم: کابل – قندهار – هرات – مزار شریف – جلال آباد
  • پول واحد: افغانی

پرچم افغانستاندر اینجا ما به طور خلاصه و ساده درباره این کشور با این آشنا شدیم. حال می خواهیم نگاهی عمیق تر و دقیق تر به تاریخ و سیاست این کشور بیاندازیم.

افغانستان؛ جغرافیا، تاریخ و سیاست

افغانستان به معنای واقعی کلمه به آب های آزاد دسترسی ندارد. به همین دلیل بیشترین مراودات خود را با کشورهای همسایه انجام می دهد. افغانستان کشور وسیعی است و در خود 34 استان و 400 شهرستان را جای داده که مساحت تمامی آن ها در کنار هم حدود 652230 کیلومتر مربع می شود.

کشورهای همسایه افغانستان شامل ایران – ترکمنستان – تاجیکستان – پاکستان – چین و ازبکستان هستند که اصلی ترین مزیت این کشور نسبت به کشورهای دیگر، همسایگی آن با چین است که موجب افزایش صادرات و واردات و تجارت در این کشور شده است و برخی از کشورها از افغانستان به عنوان زمینی برای انتقال کالاهای خود با چین و بالعکس استفاده می کنند.

این کشور از بخش غربی و جنوب غربی خود با ایران همسایه است که اکثر مناطق مرزی بیابانی و خشک هستند و در بخش های شمالی آن، سرسبزی و دشت ها را می توان به وفور دید که بسیار مناسب کشاورزی و دامداری است. بخش های مرکزی آن هم چیزی جز کوه را نمی توان دید.

افغانستان یکی از مهم ترین کشورهای جهان از لحاظ منابع معدنی به شمار می آید زیرا که دارای غنی ترین معادن اورانیوم و زغال سنگ و مانند این هاست که باعث شده همیشه و از قدیم مورد حمله و چشم داشت حکومت ها قرار گیرد.

این کشور به دلیل جنگ های اخیر و پی در پی خود در دهه های گذشته همچون حمله شروری و آمریکا و همچنین حمله طالبان باعث شده که کارخانه ها و شرکت های این کشور نتوانند که به تولید خود بپردازند و همچنان کالاهای مورد نیاز خود را وارد می کند که این امر برای تاجران کشورهای همسایه به خصوص ایران می تواند مثبت باشد.

حضور طالبان باغث بیشتر شدن صادرات به افغانستان

خوب ما تا اینجا با سر گذشتی که این کشور داشته آشنا شدیم و چکیده ای از اتفاقات گذشته را می دانیم. حال وقت آن است که درباره اقتصاد این کشور بیشتر بدانیم.

افغانستان؛ اقتصاد

به دلیل جنگ ها و نزاع های مختلفی که این کشور با آن ها مواجه بود، هیچوقت اقتصادی آرام و با ثبات را نداشته و همیشه تحت تاثیر جنگ و درگیری بود. ولی با این وجود، در همین چند سال اخیر که حکومت جدید افغانستان روی کار آمده شرایط اقتصاد این کشور هم بهتر شده است.

افغانستان دوباره به میز معاملاتی دنیا بازگشت و دوباره اقتصاد و روابط اقتصادی خارجی خود را شروع کرد و از خارج سرمایه های بازار را جذب خود کرده و چرخ اقتصاد خود را حرکت در آورده. در این بین ایران می تواند نقش بسیار کلیدی در اقتصاد افغانستان داشته باشد.

اقتصاد افغانستان مبتنی بر صنعت و تولید نیست بلکه بیشتر تمایل به بخش کشاورزی را می توان در اقتصاد این کشور مشاهده کرد. با وجود تمامی درگیری ها و تنش های موجود در این کشور، دولت و حکومت جدید توانسته که ثبات اقتصادی را حفظ کند و نوسان های موجود را کنترل کند.

در زیر آماری را که سازمان های بین المللی از اقتصاد افغانستان ارائه داده اند را که مربوط به سال 2019 است را مشاهده می کنیم.

  • تولید ناخالص: 19.36 میلیارد دلار
  • تفکیک اقتصاد به بخش های مختلف: خدمات (80 درصد) – کشاورزی (15 درصد) – صنعت (5 درصد)
  • میزان تورم: 4.5 درصد
  • میزان بیکاری: 42 درصد
  • سرمایه خارجی جذب شده: 5 میلیارد دلار
  • اصلی ترین محصولات معدنی: اورانیوم – لیتیوم – سنگ آهن – مس – زغال سنگ
  • اصلی ترین محصولات کشورزی: خشخاش و تریاک – میوه – پشم و گوشت گوسفند – زعفران
  • اصلی ترین محصولات صنعتی: گلیم و فرش
  • حجم تجارت های خارجی: 7 میلیارد دلار

با نگاه به این آمار می توان این را در اقتصاد افغانستان دید که از لحاظ حفظ ارزش پول و کنترل تورم در شرایط بحرانی بسیار خوب عمل کرده است ولی از لحاظ شغل و همچنین مسائلی نتوانسته چاره ساز باشد.

آیا افغانستان برای صادرات مناسب است ؟

تجارت افغانستان به شدت وابسته به خارج است زیرا از زمان رشد اقتصادی دنیا به دور بود و به حدی اقتصاد بی رمقی دارد که حتی کالاهایی که برای مصارف روزانه استفاده می شوند را از بیرون از کشور وارد می کنند.

همانطور که به آن اشاره کردیم، اقتصاد افغانستان در گرو بخش کشاورزی و خدمات است. در بخش کشاورزی تنوع خاصی را مشاهده نمی کنید و فقط محصولاتی همیشگی و خاص را در سبد کشاورزی این کشور می توان دید و به دلیل نداشتن دسترسی به آب های آزاد، دولت مردان این کشور به شدت تمایل دارند که با همسایگان خود در تعامل باشند.

با اینکه به آب های آزاد دسترسی ندارند ولی برای تجارت های خود از بند چابهار استفاده می کنند و در حال مذاکره با دولت هند هستند تا بتوانند که تجارت خود را گسترش دهند.

باید این را هم گفت که توسعه بندر چابهار از طرف دولت ایران به هند سپرده شده است. طبق آمار موجود، هند و پاکستان مهم ترین شرکای اقتصادی افغانستان هستند.

صادرات افغانستان به چه کشورهایی است؟

صادرات افغانستان به چه کشورهایی است؟

بر اساس آمار و داده های ارائه شده توسط سازمان جهانی تجارت، پاکستان و هند در صدر جدول کشورهای مقصد افغانستان هستند. میزان درصد صادرات به کشورهای مختلف به ترتیب از پاکستان که 43 درصد و هند که 42 درصد است شروع شده و به ایران با 2 درصد، عربستان با 2 درصد، عراق با 2 درصد، ترکیه با 2 درصد، امارات با 2 درصد و در آخر به چین با 3 درصد ختم می شود.

برخی از کالاهای افغانستانی در کشورهای دیگر بسته بندی می شوند و بعد از آن به کشورهای دیگر صادر می شوند. مانند ایران که زعفران خود را اسپانیا بسته بندی می کند و به کشورهای دیگر صادر می کند.

واردات افغانستان از چه کشورهایی است؟

واردات افغانستان از چه کشورهایی است؟

 افغانستان در بحث صادرات علنا با دو کشور هند و پاکستان در ارتباط است ولی در بحث واردات قضیه فرق دارد. در سال 2018، اصلی ترین کشوری که افغانستان از آن واردات داشت ایران بود. این بدان معناست که ایران می تواند در بحث صادرات خود به افغانستان نگاه ویژه تری داشته باشد. طبق آمار در سال 2018، ایران در صدر با 17 درصد، چین با 15 درصد، پاکستان با 14 درصد، قزاقستان با 10 درصد، ازبکستان با 7 درصد، ترکمنستان با 5 درصد و در آخر هند با 4 درصد به ترتیب در رتبه های اول تا هشتم قرار دارند.

صادرات به افغانستان ؛ بیشترین کالاهای وارداتی

در مقاله اشاره کردیم ک افغانستان حتی نیازهای معمولی و روزمره خود را وارد می کند و وابستگی اقتصادی دارد. در لیست کالاها و اجناس وارداتی به افغانستان می توان گفت که مواد غذایی، ماشین آلات و سوخت بیشترین میزان واردات را دارند.

در این لیست کالاهایی که بیشترین میزان صادرات به افغانستان را دارند را مشاهده می کنید.

  1. مواد غذایی مثل برنج، آرد، چای و …
  2. تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی
  3. نفت و سوخت های فسیلی
  4. آهن و فولاد
  5. سنگ های معدنی، سیمان، گچ و …
  6. حبوبات و غلات
  7. تجهیزات و وسایل الکترونیکی
  8. پلاستیک و مانند آن

تجارت بین ایران و افغانستان

بسیاری از اجناسی که در افغانستان می بینید ایرانی است. طبق آخرین آمار موجود چیزی حدود 20 درصد از واردات این کشور از ایران است. ایران، همیشه افغانستان را از اصلی ترین مقاصد خود در صادرات انتخاب می کند.

به دلیل مرز مشترک بین ایران و افغانستان و همچنین نزدیک بودن فرهنگ دو کشور نسبت به هم باعث شده که تاجران ایرانی به شدت علاقه به حضور در بازار افغانستان داشته باشند.

اصلی ترین رقبای اقتصادی ایران در برابر افغانستان، پاکستان، هند و چین هستند و ایران برای اینکه بتواند اقتصاد خود با افغانستان را گسترش دهد باید از بین این کشورها عبور کند.

به دلیل اینکه بندر چابهار در اختیار افغانستان برای تجارت بوده و سیاست های جدیدی درباره تجارت صورت گرفته است، در سال های آینده شاهد بالا رفتم میزان تجارت بین این دو کشور خواهیم بود.

بهترین کالاها برای صادرات به افغانستان

بهترین کالاها برای صادرات به افغانستان

قطعا این سوال برای خیلی از تجار و افرادی که در بخش های اقتصادی فعالیت دارند پیش آمده و می خواهند بدانند که بهترین کالا برای صادرات به این کشور چیست؟ طبق آماری که معرفی کردیم و دیدیم و همچنین طبق آخرین گزارش های گمرک و سازمان های جهانی، بیشترین کالاهایی که افغان ها از ایرانی ها خواستند را با هم مشاهده می کنیم.

  1. نفت و سوخت و محصولات روغنی
  2. سنگ های معدنی و گچ و سیمان و میکا
  3. فولاد و آهن
  4. محصولات پلاستیکی
  5. تجهیزات تصویر برداری و پزشکی
  6. انواع ماشین آلات
  7. روغن های حیوانی و گیاهی
  8. شیشه و ظروف شیشه ای
  9. سبزیجات و میوه
  10. لوازم خانگی

گمرک های ایران برای صادرات به افغانستان

آخرین آمارهای گمرک نشان می دهد که بیشترین صادرات کالا به افغانستان از گمرک های مشهد – اراک – بازارچه میلک – منطقه ویژه کاوه – میلک – منطقه ویژه اقتصادی پارس – بازارچه ماهیرود – غرب تهران – اصفهان – یزد و دیگر گمرکات کشور بوده و صورت گرفته است.

سخن پایانی

افغانستان، می تواند یکی از راه های تنفس ایران در امر اقتصاد و به خصوص صادرات کالا باشد. تجار ایرانی باید در تلاش باشند که اقتصاد و صادرات ایران را در رابطه با افغانستان رونق دهند، زیرا یک بازار بسیار خوب و سودمند است و تا موقعی که اقتصاد افغانستان شکل نگرفته است، ایران می تواند کمک بسیار زیادی به مردم افغانستان در زمینه صادرات کالا و خدمات ارائه دهد زیرا این کشور از هر لحاظ به ایران نزدیک بوده و اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)